Το «ταξίδι χωρίς χάρτη» είναι ένας πολιτιστικός – κοινωνικός χώρος έκφρασης και δημιουργίας με ελεύθερη συμμετοχή. Οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα κάθε μήνα συναποφασίζονται από τους συμμετέχοντες μέσω της μηνιαίας συνέλευσης. Ο χώρος λειτουργεί χάρη στην ελεύθερη συνεισφορά και τις πρωτοβουλίες του καθενός που τον οικειοποιείται. Επιδιώκουμε οι δημιουργίες μας να μην σχετίζονται με τη λογική του εμπορίου και του θεάματος και προτάσσουμε την αμεσότητα και την αυτομόρφωση στην τέχνη χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η ύπαρξη ενός ειδικού. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε καινούρια άτομα.

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Τέχνη και επανάσταση

Καλή η τέχνη αλλά καιρός για επανάσταση... :-) 
Παρόλα αυτά η "ματιά" του "καλλιτέχνη" παραμένει "διαφορετική" ακόμη και σε αυτούς τους "χαλαιπούς" καιρούς! Ακόμη και στην στιγμή του "μηδενός" ή του "χάους"!

Τεσπά για να μην κουράσω με τα εισαγωγικά τα βάζω από τώρα προκαταβολικά: " " " " " " " " " " " " " " " 

Έφτασε επιτέλους η στιγμή να δούμε περισσότερες από ποτέ καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στου δρόμους της εξέγερσης, της επανάστασης κλπ κλπ

Από σήμερα οι φιλόδοξοι καλλιτέχναι μπορούν να δωθούν ολοκληρωτικά (ψυχικά - σωματικά  - πνευματικά - διανοητικά) στην τέχνη - στην φιλοσοφία ...

Λίγα παραδείγματα του παρελθόντος: (προς το παρών θα είναι πολύ λίγα ίσως η ανάρτηση έχει και συνέχεια, τώρα δεν προλαβαίνω...)

Εκπληκτική η σκηνοθεσία... Η ατμόσφαιρα μαγεύει... Για ποιον να μιλήσει κανείς πρώτα από όλους; Για τον σκηνοθέτη; Για τον ειδικό στα special effect; Για τον ενδυματολόγο; Τον σκηνογράφο; Τον σεναριογράφο; Ή τελικά για τον φωτογράφο;;; 

 Ο σουρεαλισμός είναι ρεύμα που επηρέασε καθοριστικά όλες τις μετέπειτα γενιές καλλιτεχνών. Και το χούμορ πάντα χούμορ! Ο γραφικός χαρακτήρας εξαίσιος... Χίλια φεισμπουκακικα λαικ! 

 Σύχρονοι Ηράκλειτοι σε αυτούς τους δύσκολους - γκρι - καιρούς!

 Εντάξει ειδικά από τον Μάη του 68 είναι γνωστό... Έρωτας - τέχνη και επανάσταση!

 Εκρηκτική ατμόσφαιρα. Μαινόμενη τέχνη! Πάντα μία φωτιά συνεπαίρνει το φιλοθεάμων κοινό! Ο φωτισμός δε της φωτογραφίας ξεχωριστός! Ανυπομονούμε για τέτοια θεάματα...
 Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτήν την εικαστική παρέμβαση; Ήταν απ'τα αγαπημένα μου Χριστούγεννα!
Και ένας φιλόσοφος του λαού βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Απλά και λαϊκά θέτει το δίλλημα που καλούμαστε όλοι να απαντήσουμε με τις πράξεις μας.


Καμία μα καμία ειρωνία. Ειλικρινά. Απλώς μία πιο χαλαρή αστεία πλευρά να δει κανείς τα πράγματα. Η τέχνη αυτή μάλλον είναι ανυπέρβλητη και στα αλήθεια ελπίζω να πολλαπλασιάσουμε τις εικαστικές μας παρεμβάσεις από σήμερα κι όλας! Τα λέμε στους δρόμους!

2 σχόλια:

lefteraki είπε...

τέλειο! το καμένο σταρμπαρκς είναι τέχνη.. Το κόστα μπόντα χωρίς οροφή είναι τέχνη.. τα σπασμένα κομμάτια από τα μάρμαρα στους δρόμους είναι.. τέχνη!

Η τέχνη για την τέχνη θα έλεγε κάποιος κριτικός φορών κασκόλ και τραγιάσκα..

Δεν θα το'λεγα..

Oρμάν είπε...

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΗΣΗ ΚΑΤΑΚΤΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Μετά τη διαμαρτυρία που είχανε κάνει ,προ 10ετίας, συνδικαλιστές μπάτσοι έξω απ'το ετοιμόρροπο τμήμα της Ν.Χαλκηδόνας τραγουδώντας το ..."καταρρέω" του 'Ασιμου, ανακάλυψα και νέο διαμάντι τέχνης και επανάστασης:
Kάλεσμα στη χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα από τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής με στίχους από μεθυσμένα ξωτικά!!!

Και για του λόγου το αληθές
http://eusr.org/wordpress/?p=618
Δυστυχώς το "καταρρέω" δεν υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή αλλά έχω στα χέρια μου δημοσίευμα της εποχής που αναμένει σκανάρισμα,χεχεχε!