Το «ταξίδι χωρίς χάρτη» είναι ένας πολιτιστικός – κοινωνικός χώρος έκφρασης και δημιουργίας με ελεύθερη συμμετοχή. Οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα κάθε μήνα συναποφασίζονται από τους συμμετέχοντες μέσω της μηνιαίας συνέλευσης. Ο χώρος λειτουργεί χάρη στην ελεύθερη συνεισφορά και τις πρωτοβουλίες του καθενός που τον οικειοποιείται. Επιδιώκουμε οι δημιουργίες μας να μην σχετίζονται με τη λογική του εμπορίου και του θεάματος και προτάσσουμε την αμεσότητα και την αυτομόρφωση στην τέχνη χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η ύπαρξη ενός ειδικού. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε καινούρια άτομα.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Κοινότητες του χθες και το σήμερα

Σ’ έναν κόσμο που ολοένα και στενεύει επιλέγουμε να ανοίξουμε μία θεματική σε σχέση με τον τρόπο ζωής των κοινοτήτων σε παλαιότερες εποχές αλλά και σε σχέση με τις κοινωνικές δομές του σήμερα, με πρόθεση να προκύψουν προβληματισμοί, ερωτήματα και σκέψεις για το μέλλον. Μια ιδιαίτερη συνθήκη φαίνεται να προκύπτει εν μέσω της αξιακής και οικονομικής κρίσης. Η ανάγκη μας για αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια, ισοτιμία, η ανάγκη για αυτονομία, αυτοκαθορισμό σε πολλά επίπεδα της ζωής και για αμεσότητα στην δημιουργία και στην έκφραση είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Από τις κοινότητες και τις συλλογικότητες του παρελθόντος έως και την κοινωνική ζωή του σήμερα και τις σημερινές συλλογικότητες κάνουμε μια διαχρονική αναζήτηση όλων των παραπάνω.

Τι σημαίνει όμως κοινότητα; Τόπος φυσικός; Σχέσεις ανθρώπων; Υπάρχουν κοινότητες σήμερα; Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στις κοινότητες και τις συλλογικότητες;

Μια ενδεικτική περίληψη για τα θέματα που θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τις δύο αυτές βραδιές.

Δευτέρα 22/4/13 στις 20.30:  Προβολή και συζήτηση με τον δημιουργό
«Μικρές κοινότητες στο χθες και το σήμερα» του Δ.Κουτσιαμπασάκου
Λίγα λόγια για τον Δ.Κουτσιαμπασάκο και το έργο του και συζήτηση για τα θέματα που θίγει το ντοκιμαντέρ και τις προεκτάσεις τους.

Πέμπτη 25/4/13 στις 19.30 συζήτηση με τον ιστορικό Δ.Λιβιεράτο
Μας μεταφέρει από την πολύχρονη εμπειρία του εικόνες και στιγμές από τις κοινότητες και τους αγώνες του χθες. Συζητάμε τη σημασία των συλλογικοτήτων διαχρονικά.


Περισσότερα για τους προσκεκλημένους:
http://www.koutsiabasakos.gr/
http://d-livieratos.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια: