Το «ταξίδι χωρίς χάρτη» είναι ένας πολιτιστικός – κοινωνικός χώρος έκφρασης και δημιουργίας με ελεύθερη συμμετοχή. Οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα κάθε μήνα συναποφασίζονται από τους συμμετέχοντες μέσω της μηνιαίας συνέλευσης. Ο χώρος λειτουργεί χάρη στην ελεύθερη συνεισφορά και τις πρωτοβουλίες του καθενός που τον οικειοποιείται. Επιδιώκουμε οι δημιουργίες μας να μην σχετίζονται με τη λογική του εμπορίου και του θεάματος και προτάσσουμε την αμεσότητα και την αυτομόρφωση στην τέχνη χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η ύπαρξη ενός ειδικού. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε καινούρια άτομα.

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Τετάρτη 20/4 Προβολή ταινίας: Creation

Αύριο Τετάρτη 20/4 στις 21.00 ,έτσι επειδή μας έλειψε ,αποφασίσαμε αυθόρμητα να προβάλουμε μία ταινία. Και το όνομα αυτής: "Creation". Χολιγουντιανή μεν ενδιαφέρον δε! Μπορεί να σταθεί αφορμή για μία ωραία κουβέντα η οποία πιθανόν να έχει μέλλον στο Ταξίδι Χωρίς Χάρτη και για άλλες μέρες τους επόμενους μήνες.
Η ταινία είναι ουσιαστικά μεταφορά του βιβλίου που έγραψε ο τρισέγγονος του Δαρβίνου, με αφορμή ένα μπαούλο που ανακάλυψε,  που από ότι φαίνεται αποκαλύπτει κάποιες ακόμα πτυχές της προσωπικότητας του γνωστού σε όλους μας φυσιοδίφη.
Αυτό που πραγματεύεται η ταινία ουσιαστικά είναι η περίεργη ψυχολογική κατάσταση στην οποία επήλθε ο Δαρβίνος όντας διχασμένος ανάμεσα στην θρησκοληψία και στην ίδια του την επιστημονική έρευνα. Πως ένας θρησκόληπτος, ή τουλάχιστον μέλος μίας οικογένειας θρήσκων, μπορεί να εκδόσει ένα βιβλίο που ουσιαστικά καταρρίπτει "αλήθειες" αιώνων της θρησκείας του;
Από εκεί και πέρα και με αφορμή το πασίγνωστο αυτό βιβλίο "The origin of species" αρχίζει μία ολόκληρη κουβέντα που κρατάει καιρό τώρα αλλά ίσως είναι ευκαιρία να συζητηθεί και σε μία καλύτερη βάση. Ο Δαρβίνος είπε πως τα είδη για να επιβιώσουν το κατάφεραν μέσω της δύναμης και της επιβολής μεταξύ των. Το δυνατότερο επιβίωνε. Όμως αυτό πιθάνοτερον είναι μέρος της αλήθειας και όχι όλη η αλήθεια. Αυτήν όμως την θεωρία την χρησιμοποιούμε κατά κόρον ακόμη εως τώρα και έχει αποτελέσει βάση για τόσα πράγματα που γύρω μας συμβαίνουν.Πόσες φορές έχουμε ακούσει τα παρακάτω:
"Μην ελπίζεις σε κάποιον καλύτερο κόσμο,οι άνθρωποι έτσι είναι, έτσι είναι η φύση δλδ... Ο δυνατότερος να τρώει τον αδύναμο. Πάντα επικρατεί ο νόμος του ισχυρού" . 

Ενόσω άλλοι , ακόμη και μέλη της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνιοβιολογίας, υποστηρίζουν πως η αλληλοβοήθεια είναι επίσης ένας παράγοντας της εξέλιξης που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. 
Τέλοσπάντων μην προπαγανδίσω άλλο το θέμα της συζήτησης. Ας έρθει όποιος έχει όρεξη για προβολή και κουβεντούλα και από κει και πέρα το θέμα της συζήτησης θα προκύψει αυθόρμητα! "Αυθόρμητα"... Λέμε τώρα!
Σας περιμένουμε αύριο στις 21.00. Όπως πάντα ελεύθερη η είσοδος.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Η ταινία είναι ουσιαστικά μεταφορά του βιβλίου που έγραψε ο τρισέγγονος του Δαρβίνου, με αφορμή ένα μπαούλο που ανακάλυψε"

ego tha elega:

"Η ταινία είναι ουσιαστικά μεταφορά του βιβλίου που έγραψε ο τρισέγγονος του Δαρβίνου, όταν αποφασισε να φτιαξει καινουργια πισίνα, εκμεταλλευόμενος τον πασιγνωστο μακρυνο συγγενή του"

χαχαχα

Ανώνυμος είπε...

Πιθανόν Αλ.

Frosti είπε...

Χαχα!! Όντως!