Το «ταξίδι χωρίς χάρτη» είναι ένας πολιτιστικός – κοινωνικός χώρος έκφρασης και δημιουργίας με ελεύθερη συμμετοχή. Οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα κάθε μήνα συναποφασίζονται από τους συμμετέχοντες μέσω της μηνιαίας συνέλευσης. Ο χώρος λειτουργεί χάρη στην ελεύθερη συνεισφορά και τις πρωτοβουλίες του καθενός που τον οικειοποιείται. Επιδιώκουμε οι δημιουργίες μας να μην σχετίζονται με τη λογική του εμπορίου και του θεάματος και προτάσσουμε την αμεσότητα και την αυτομόρφωση στην τέχνη χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η ύπαρξη ενός ειδικού. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε καινούρια άτομα.

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Με αυτές τις ζέστες ποιος κάθεται μέσα το βραδάκι...
Ευκαιρία λοιπόν, μιας και καιρό έχουμε να βρεθούμε, για δροσούλα στον πεζόδρομο με ταινία.
Τι θα δούμε; Οι προτάσεις είναι πολλές και αποφασίζουμε όσοι μαζευτούμε, ανάλογα με το ''μουντ'' :-):

1) ΚΛΕΦΤΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ  (Ladri di biciclette) 1948

 

Ένας άνεργος ιταλός βρίσκει μια δουλειά που απαιτεί ποδήλατο αλλά για κακή του τύχη, κάποιος του το κλέβει την πρώτη του μέρα στην δουλειά. Μαζί με τον νεαρό του γιο, ξεκινούν μια μανιώδη αναζήτηση για να βρουν τον κλέφτη και στην πορεία θα πάρουν πολλά μαθήματα από την ζωή.


2) Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (Il Postino)  1994


Η ταινία αφηγείται τη φιλία του νεαρού ταχυδρόμου με το Χιλιανό κομμουνιστή ποιητή Πάμπλο Νερούδα  και τον έρωτα του πρώτου για την όμορφη Μπεατρίτσε Ρούσο. Το σενάριο είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα Ardiente Paciencia του Αντόνιο Σκαρμέτα (1985) και ακολουθεί αρκετά πιστά την πλοκή του, με τη διαφορά ότι η ιστορία εκτυλίσσεται στην Ιταλία του '50 αντί για τη Χιλή του '60.


3) ΚΑΙ ΟΙ ΧΕΛΩΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ (Turtles can fly) 2004


Σε ένα στρατόπεδο Κούρδων προσφύγων στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας λίγο πριν την αμερικανική εισβολή του 2003, μια ομάδα μικρών ορφανών παιδιών προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα αφοπλίζοντας νάρκες και πουλώντας τες σε εμπόρους όπλων. Έχοντας για πρωταγωνιστές αποκλειστικά ερασιτέχνες και μάλιστα παιδιά που πράγματι είναι Κούρδοι πρόσφυγες, ο Bahman Ghobadi καταφέρνει ένα θαυμαστό αποτέλεσμα που δύσκολα θα αφήσει το θεατή ασυγκίνητο.


4) ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ   1998

 

Οι βιοτέχνες Πάνος και Μιχάλης ξεκινούν από τη βιομηχανική ζώνη της Θεσσαλονίκης, γεμάτοι ενθουσιασμό, για τη Θάσο όπου παραθερίζουν οι γυναίκες τους. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής όμως, τα σχέδια αλλάζουν... Κωμικές καταστάσεις, έξυπνοι διάλογοι και ηθοποιοί γεννημένοι για τους ρόλους τους. Και βέβαια όπως σε όλες τις ταινίες του σκηνοθέτη ενδιαφέρον παρουσιάζουν εκτός από τους κεντρικούς ήρωες τα περιφερειακά πρόσωπα, εικόνες μίας ελληνικής υπαίθρου που ζει στους δικούς της ρυθμούς.
 
Πέμπτη στις 21:00 το λοιπόν...
(Στην εικόνα ταινία, πεζόδρομος προσθέστε και μια λεμονάδα :-) ) 


Δεν υπάρχουν σχόλια: