Το «ταξίδι χωρίς χάρτη» είναι ένας πολιτιστικός – κοινωνικός χώρος έκφρασης και δημιουργίας με ελεύθερη συμμετοχή. Οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα κάθε μήνα συναποφασίζονται από τους συμμετέχοντες μέσω της μηνιαίας συνέλευσης. Ο χώρος λειτουργεί χάρη στην ελεύθερη συνεισφορά και τις πρωτοβουλίες του καθενός που τον οικειοποιείται. Επιδιώκουμε οι δημιουργίες μας να μην σχετίζονται με τη λογική του εμπορίου και του θεάματος και προτάσσουμε την αμεσότητα και την αυτομόρφωση στην τέχνη χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η ύπαρξη ενός ειδικού. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε καινούρια άτομα.

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Πέμπτη 19 Ιουλίου Προβολή ντοκιμαντέρ "το κυνήγι του θησαυρού"

Μπορεί να έχουμε μπει στα μέσα του καλοκαιριού για τα καλά και οι τακτικές συναντήσεις στο ταξίδι χωρίς χάρτη να έχουν ελαττωθεί, όμως οι πρωτοβουλιακές εκδηλώσεις δεν έχουν σταματήσει.
Την προηγούμενη βδομάδα όσοι βρεθήκαμε στον πεζόδρομο της Αριστοβούλου Πέμπτη βραδάκι, απολαύσαμε κρύα σπιτική λεμονάδα (το μόνο δροσερό εκείνη την ημέρα, καθώς η θερμοκρασία είχε ανέβει κατακόρυφα και δεν κουνιόταν φύλλο) και επιλέξαμε να δούμε την ταινία "Ας περιμένουν οι γυναίκες", μία από αυτές που είχαν προταθεί. Καθώς φάνηκε, λίγο η αφόρητη ζέστη, λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας (μπορείτε να δώσετε πολλές εξηγήσεις), επιλέχτηκε η πιο "ανάλαφρη" ταινία από αυτές που είχαν προταθεί. 



Το απολαύσαμε και γι'αυτό είπαμε να το επαναλάβουμε και αυτή την εβδομάδα με μία ακόμα προβολή. Αυτή την φορά η θερμοκρασία έπεσε ελαφρώς και είπαμε να επιστρέψουμε στον παλιό καλό μας εαυτό. Να ανεβάσουμε δηλαδή εμείς την θερμοκρασία, με ένα πολύ σημαντικό θέμα: τα μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που έχουν κάνει κάτοικοι της περιοχής, που αναδεικνύει με απλό και πολύ εύστοχο τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια με τα μεταλλεία στην Χαλκιδική.Όλο το ιστορικό γύρω από τα μεταλλεία, τους εργαζομένους, τους κατοίκους των γύρω περιοχών, τους αγώνες πολλών ετών και τα υποτιθέμενα κέρδη. Ένα περιβαλλοντικό, αλλά κυρίως πολιτικό ντοκιμαντέρ όπου θέτει πολλά ερωτήματα όπως αυτό που αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στο πανό που έβαλαν τον περασμένο χειμώνα οι κάτοικοι στην Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής.


Στην εποχή που μας προτείνονται "λύσεις" για την έξοδό μας από τα χρέη, όπου σε ορυχεία της Ισπανίας λαμβάνουν χώρα απεργίες και συγκρούσεις, όπου στην βόρεια Χαλκιδική αναρωτιούνται για το μέλλον του τόπου τους, ένα θέμα σαν αυτό που θίγει το ντοκιμαντέρ, μόνο τοπικό και άσχετο δεν μπορεί να είναι.

Σας περιμένουμε λοιπόν, αύριο Πέμπτη 19/07 στις 21:00 να δούμε παρέα το "Κυνήγι θησαυρού" και να συζητήσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: