Το «ταξίδι χωρίς χάρτη» είναι ένας πολιτιστικός – κοινωνικός χώρος έκφρασης και δημιουργίας με ελεύθερη συμμετοχή. Οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα κάθε μήνα συναποφασίζονται από τους συμμετέχοντες μέσω της μηνιαίας συνέλευσης. Ο χώρος λειτουργεί χάρη στην ελεύθερη συνεισφορά και τις πρωτοβουλίες του καθενός που τον οικειοποιείται. Επιδιώκουμε οι δημιουργίες μας να μην σχετίζονται με τη λογική του εμπορίου και του θεάματος και προτάσσουμε την αμεσότητα και την αυτομόρφωση στην τέχνη χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η ύπαρξη ενός ειδικού. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε καινούρια άτομα.

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Προβολές Ιουλίου

Λίγο το καλοκαιράκι, λίγο ο χρόνος που όπως πάντα πιέζει κατέστησε δύσκολο να οργανώθούμε και να έχουμε και για αυτόν τον μήνα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Όμως για να μην χαθούμε τελείως είπαμε να προβάλουμε 2 πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ. Οπότε το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τετάρτη 21 Ιουλιου στις 21.00:
The Corporation των Mark Achbar και Jennifer Abbott

Kαναδικό ντοκιμαντέρ του 2003 για την παντοκρατορία των εταιρειών στο σημερινό κόσμο. Βασισμένο στο βιβλίο του Joel Bakan «Η εταιρεία: το παθολογικό κυνήγι του κέρδους και της εξουσίας». Η έρευνα διήρκεσε 7 χρόνια και τα γυρίσματα 3.
Περιγράφει την ιστορική διαδρομή των εταιρειών: πώς κατάφεραν να γίνουν νομικά πρόσωπα και να εξελιχθούν στον «κυρίαρχο θεσμό της εποχής μας». Οι εταιρείες αποκαλύπτονται ως απρόσωπα, νομικά κατασκευάσματα που ενδιαφέρονται μόνο για την κερδοφορία τους και δε λογοδοτούν πουθενά. Η ταινία επικεντρώνεται στις εταιρικές πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο τα δικαιώματα των εργαζόμενων, το περιβάλλον, την υγεία των καταναλωτών και των ζώων. 


Τετάρτη 28 Ιουλίου στις 21.00:
Ψηφιακά Νεκροταφεία από τον Εξάντα

Αλήθεια… Που πάει ο υπολογιστής σου όταν πεθάνει;

Μόνο στις ΗΠΑ, 315 εκατομμύρια υπολογιστές είναι ήδη, ή θα θεωρηθούν σύντομα, απαρχαιωμένοι. Το 2009, ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς των ηλεκτρονικών αποβλήτων αναμένεται να αγγίξει τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Έως το 2010 η ποσότητα των ηλεκτρονικών αποβλήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φτάνει τα 12 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Ο “Εξάντας” ακολούθησε την διαδρομή της στρεβλής ανάπτυξης που δολοφονεί ανθρώπους στον τρίτο κόσμο και υπονομεύει το μέλλον του πλανήτη. Από την Silicon Valley, την Μέκκα της υψηλής τεχνολογίας στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ως την Κίνα της οποίας ολόκληρες επαρχίες, ζουν από την ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων με ενδιάμεσους σταθμούς, το Σιάτλ των ΗΠΑ και το Λονδίνο, κατέγραψε εικόνες που μόνο ευχάριστες δεν είναι.
                                                                                      

Αυτά όσον αφορά τις προβολές...  Συνεχίζουμε βέβαια να ετοιμάζουμε το παραστασάκι - κουκλοθέατρο (οποιαδήποτε βοήθεια ευπρόσδεκτη) και ίσως να προστεθούν αυθόρμητα και άλλα στο πρόγραμμα. Θα ενημερώνουμε πάντα απο εδώ και κλασσικά στον πίνακα μας έξω από το Ταξίδι χωρίς Χάρτη. Τα λέμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: