Το «ταξίδι χωρίς χάρτη» είναι ένας πολιτιστικός – κοινωνικός χώρος έκφρασης και δημιουργίας με ελεύθερη συμμετοχή. Οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα κάθε μήνα συναποφασίζονται από τους συμμετέχοντες μέσω της μηνιαίας συνέλευσης. Ο χώρος λειτουργεί χάρη στην ελεύθερη συνεισφορά και τις πρωτοβουλίες του καθενός που τον οικειοποιείται. Επιδιώκουμε οι δημιουργίες μας να μην σχετίζονται με τη λογική του εμπορίου και του θεάματος και προτάσσουμε την αμεσότητα και την αυτομόρφωση στην τέχνη χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η ύπαρξη ενός ειδικού. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε καινούρια άτομα.

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Μας έπιασε η άνοιξη! (το παρτέρι και η τεχνική decoupage αναλυτικά)


Το προηγούμενο Σάββατο αποφασίσαμε να κάνουμε δουλειές στο χώρο! Mιας και είχαν περάσει πολλές μέρες από την τελευταία φορά  που είχε γίνει, και το μικρό παρτεράκι στον πεζόδρομο καθώς και οι καρέκλες μας χρειαζόντουσαν ανανέωση... Η μέρα ήταν καλή και μας έδωσε την ευκαιρία να αράξουμε στον πεζόδρομο ανενόχλητοι (αν εξαιρέσεις το μόνιμο πρόβλημα με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στον πεζόδρομο της Αριστοβούλου...)
Οι κρύες μέρες που πέρασαν είχαν επηρεάσει κάποια φυτά, ενώ άλλα δεν κατάφεραν ποτέ να προσαρμοστούν στο έδαφος και τη χαμηλή φωτεινότητα κι έτσι δεν επέζησαν. Στην θέση του ιβίσκου ,που είχε παγώσει, φυτέψαμε πάλι έναν ιβίσκο ( μας αρέσει πολύ αυτό το φυτό!), ενώ στη θέση της καλούνας που εξ αρχής δεν κατάφερε να προσαρμοστεί φυτέψαμε ένα άλλο φυτό με μωβ - άσπρα λουλούδια.


Μετά σειρά είχαν οι καρέκλες, που είχαμε αποφασίσει να τους αλλάξουμε τα φώτα! Αφού τις ξύσαμε με γυαλόχαρτο για να φύγει το παλιό λούστρο από την επιφάνειά τους , τις περάσαμε ένα γλυκό κεραμιδί (?) χρώμα και στη συνέχεια εφαρμόσαμε την τεχνική decoupage. Παρακάτω φαίνονται αναλυτικά οι οδηγίες για όποιον θέλει να την εφαρμόσει.


ΥΛΙΚΑ
  • γυαλόχαρτο
  • μπογιά για ξύλο (χρώμα της αρεσκείας μας)
  • πινέλο μεγάλο (για το βάψιμο της καρέκλας)
  • ατλακόλλα (αραιωμένη με νερό)
  • πινέλο μικρό ζωγραφικής
  • χαρτοπετσέτες με σχεδιάκια
  • βερνίκι για ξύλο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
 
1. Ξύνεις καλά όλες τις επιφάνειες του επίπλου με το γυαλόχαρτο έτσι ώστε να φύγουν παλιά κομμάτια λούστρου και να γίνει πιο ομοιόμορφη η επιφάνεια.
2. Βάφεις την καρέκλα χρησιμοποιώντας  το μεγάλο πινέλο με το χρώμα της αρεσκείας σου (συνήθως όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική decoupage, προτιμάμε τα ανοιχτόχρωμα χρώματα, για καλύτερο αποτέλεσμα).
3. Αφού στεγνώσει καλά η μπογιά, αραιώνεις σε ένα μπολάκι ατλακόλλα με νερό, τόσο ώστε το μείγμα να μην είναι ούτε πολύ παχύρευστο ούτε πολύ νερουλό (γιατί θα στάζει). 








4. Στη συνέχεια διαλέγεις σχέδια από χρωματιστές χαρτοπετσέτες που σου αρέσουν και τα κόβεις ανάλογα με την επιφάνεια που θέλεις να καλύψεις.
5. Βάζεις την αραιωμένη ατλακόλλα με το πινέλο στα σημεία του επίπλου όπου θέλεις να κολλήσεις σχέδια.
6. Κολλάς τα κομματάκια χαρτοπετσέτας με το χέρι









7. Περνάς με πολύ απαλές κινήσεις αραιωμένη ατλακόλλα πάνω στις χαρτοπετσέτες που έχεις κολλήσει. Αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει αργά και προσεχτικά, γιατί σκίζονται πολύ εύκολα οι χαρτοπετσέτες!
 Μη σας τρομάζουν τα άσπρα σημάδια που μπορεί να αφήνει η κόλλα, όταν στεγνώνει γίνεται διαφανής. (σε κάποιες περιπτώσεις δεν έγινε όμως οπότε θέλει προσοχή)







8. Τέλος, αφού στεγνώσουν καλά όλα (ίσως να είναι καλύτερα να έρθει και η επόμενη μέρα), περνάμε  με βερνίκι το έπιπλο έτσι ώστε να διατηρηθούν τα σχέδια χωρίς να χαλάσουν / ξεκολλήσουν.




  
Καλή επιτυχία σε όποιον το επιχειρήσει! Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο mail: taxidixwrisxarti@gmail.com. Επίσης υπάρχουν πολλά ελληνικά blogs με πληροφορίες και εικόνες για την τεχνική decoupage που μπορεί να ψάξει κανείς...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας!Παιδιά δεν φαίνονται οι λεπτομέρειες στις καρέκλες. Είναι πολύ μικρές οι φωτογραφίες! Αν θέλατε θα μπορούσατε να τις μεγαλώσετε για να δουμε και το αποτέλεσμα!

taxidixwrisxarti είπε...

Γειά σου! Δεν το προσέξαμε οτι δεν φαίνονται καλά οι λεπτομέρειες... Θα τις μεγαλώσουμε να φαίνονται καλύτερα. Επιπλπέον αν θέλεις μπορείς να περάσεις να τις δείς και απο κοντά και να τα πούμε! :) Επόμενες μέρες και ώρες που θα είμαστε στο χώρο μπορείς να δείς και απο το πρόγραμμα του μήνα